VÅRTERMINEN 2022

Här presenterar vi löpande nyheter och information gällande Musikoteket. Lite som ett nyhetsbrev fast på hemsidan. Så kika gärna in här då och då för att ta del av vad som lagts upp nyligen på hemsidan och få tips och idéer.

Och som alltid är ni välkomna att höra av er med förslag och idéer. Ni når oss lättast via kontaktsidan.

Mvh Tobbe Gustafsson, VD på Musikoteket. 

2022-05-20

Nationalsånger
En Nationalsång är en enande symbol och ofta en hyllning till det egna landet.
Nu finns både en Europakarta och en Världskarta på hemsidan där man klickar på ett land så kommer ett nytt fönster öppnas och landets nationalsång spelas upp från Youtube. Du hittar dem här.

2022-05-14

Vad är det som låter?
Här finns femtio olika ljud att spela upp där man ska lista ut vad det är man hör. Eller använda ljuden som inspiration för exempelvis skapande av berättelser.

>> Gå vidare till Vad är det som låter?

2022-05-09

Musikgenrer
Genrer är något som finns nämnt vid ett antal punkter i musikdelens centrala innhåll i Lgr 11. Men vad menas med genrer? Hur många elever kan svara på det?
Ett annat mer vanligt ord för genrer, och som alla känner igen är ju sorter eller stilar. Och musikstilar finns det en mängd av inom musiken. Så varför inte ägna en lektion åt detta breda ämne.

>> Du hittar Musikgenrer här.

2022-05-06

Det här är ditt land
Originaltiteln är ”This Land is Your Land” skriven av Woody Guthrie 1940. Sången finns också med svensk text, inspelad av Ingemar Olsson 1972.
En annan svensk version är inspelad av Mikael Wiehe och den hittar ni här både som musikbakgrund och sångversion. En del använder låttiteln “Det här är ditt land” och andra “Det här är mitt land” så därför finns den dessutom med båda titlarna så att det går lätt att hitta den.

>> Du hittar låten här.

2022-04-29

Ny Samspelslåt uppe
Nu är den äntligen uppe – Anders Bagges låt “Bigger then the universe” som kom på andra plats i årets Melodifestivalen.  Nu som låt även i ”Samspel & Tajming” så kan ni spela den tillsammans.
>> Du hittar den här.

2022-04-25

Rättigheter och skyldigheter vid bruk av musik i olika sammanhang
I stort sett all musik skyddas av upphovsrätten. Det innebär att den som skapat en låt, en text eller en melodi, har ensamrätt att bestämma över hur denna musik eller text får användas.
>> Klicka här för att läsa mer om upphovsrätt!

2022-04-11

Melodifestivaltvåan 2022
Ny låt kommer här, nämligen Anders Bagges låt “Bigger then the universe” som kom på andra plats i årets Melodifestivalen.
Den finns både som sångversion och musikbakgrund. Denna låt kommer även finnas med under ”Samspel & Tajming” som vi kommer lägga upp på hemsidan under veckan så kan ni spela den tillsammans.
>> Du hittar den här.

2022-04-06

Nytt på SAMSPEL & TAJMING 
Som utlovat finns nu Medinas låt In i dimman upplagd under “Samspel & Tajming” så ni kan spela den tillsammans.
>> Du hittar den här.

2022-04-05

Ny låt
Här kommer Medinas låt In i dimman! Givetvis både som sångversion och musikbakgrund. Låten kommer även upp på “Samspel & Tajming” i veckan.
>> Du hittar den här.

2022-04-04

Ny låt
Här kommer Nils-Karlsson Pysslings fina visa, Vad det är bra. Den är skriven av Astrid Lindgren och Staffan Götestam. Visan finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Du hittar den här.

2022-03-30

Nytt samarbete för fler musikbakgrunder!
Musikoteket har ingått ett samarbete med Singback som sedan 2002 har producerat tusentals musikbakgrunder av grym kvalité i en mängd olika genrer. Tack vare detta samarbete kommer utbudet av musikbakgrunder öka markant på Musikoteket både med gamla klassiker men också låtarna från topplistan.

Hittar du inte din favoritlåt hos oss på Musikoteket så besök Singback. Uppge rabattkod: musikoteket så får du 20% rabatt!

2022-03-28

Nytt på SAMSPEL & TAJMING
Nu finns även Melodifestivalvinnaren Cornelia Jakobs låt, “Hold me closer” som arbetsmaterial på sidan Samspel & Tajming. Det innebär att både sångversion och musikbakgrund finns där men nu även med medföljande ackord och så att ni kan sjunga och spela på egen hand och tillsammans.  Så nu kan nu spela den tillsammans med fem olika instrument. Och detta är den första låten där med sex ackord.

>> Du hittar låten “Hold me closer” här.

2022-03-24

Melodifestivalvinnaren 2022
Ny låt kommer här, nämligen Melodifestivalvinnaren Cornelia Jakobs låt “Hold me closer”.
Den finns både som sångversion och musikbakgrund. Denna låt kommer även finnas med under ”Samspel & Tajming” som vi kommer lägga upp på hemsidan under kommande vecka så kan ni spela den tillsammans.

>> Du hittar låten här.

2022-03-23

Nytt på SAMSPEL & TAJMING
Som utlovat har nu John Lennons låt Imagine även kommit som en låt för Samspel & Tajming. Så nu kan nu spela den tillsammans med fem olika instrument. Och detta är den första låten där med fem ackord. På måndag kommer även en låt i sex ackord.

>> Du hittar låten Imagine här.

2022-03-22

Ny låt
Här kommer äntligen en ny Musikoteket-version av John Lennons fantastiska låt Imagine. Givetvis både som sångversion och musikbakgrund. Låten kommer även upp på “Samspel & Tajming” i veckan.

>> Du hittar låten här.

2022-03-15

Frågesport Instrumentfamiljer
Här kan ni höra 48 stycken olika instrument. Det gäller att lista ut vilken grupp instrumenten som spelas tillhör och även ange namnet på instrumentet. Grupperna är: Blås, Klaviatur, Slagverk, Stråk och Sträng.

>> Du hittar frågesporten här.

2022-03-10

Bemästra musikaliska rytmer med mat.
Här hittar du olika rytmfigurer som med hjälp av olika maträtter blir lättare att utföra. Det här är ett fantastiskt sätt att lära sig rytmer och notvärden, men det kan göra dig hungrig. Allt du behöver är lite kycklingrulle, rotmos och ljummen fisksoppa…

2022-03-03

Musikotekets Notomat
Det här med att få till noternas alla krumelurer är inte lätt. Med Musikotekets Notomat kan du enkelt dra de olika tecknen på den plats du vill i notsystemen och få ett snyggt resultat. Klicka på bilden till höger. (Du behöver ha programmet Word installerat)

2022-02-22

Konstmusikens Historia uppdaterad
Nu är äntligen Konstmusikens Historia uppdaterad med Nationalromantik och Modernism. De finns tillsammans med de övriga avsnitten på denna sida.

2022-02-21

Åtta nya Samspelslåtar
Nu finns det åtta nya samspelslåtar som bluestolvor i tonarterna C, D, E och G i tempona 100 bpm och 120 bpm.

>> Du hittar dem här.

2022-02-16

Snabba Gitarrhäftet
Låt ditt gitarrspel komma igång snabbt med detta häfte. 42 stycken enkla, roliga låtar som går att köra direkt. Du hittar det på sidan om “Spela Gitarr” här.

Lycka till!

2022-02-13

Melodihäfte för nybörjare
Nu finns ett häfte med 8 stycken melodier för nybörjare där man får möjlighet att öva melodispel och läsa noter.

Passar även att spela med Boomwhackers då melodin presenteras med olika färger.

Klicka på bilden så kommer ni till sidan där häftet finns där hittar man även flera andra melodier.

2022-02-10

Ny låt i Samspel & Tajming

Låten The Lion Sleeps Tonight från filmen Lejonkungen finns nu som tidigare utlovat som arbetsmaterial under Samspel & Tajming. Både med sångversion och som musikbakgrund. Där hittar man även en kompfigur för Boomwhackers och en melodi som passar att spela på tonboxar, xylofoner o liknande.

>> Du hittar den här.

2022-02-07

Ny favoritlåt i flera versioner

Nu har vi uppdaterat med en ny låt i fyra versioner. Det är låten “The Lion Sleeps Tonight” från filmen Lejonkungen. Den finns nu som både sångversion och musikbakgrund. Och det gör den både på svenska och engelska. Den svenska titeln är “Mitt i djungeln“. Denna låt kommer dessutom att läggas upp på “Samspel & Timing” senare i veckan.

2022-01-26

Kika in på vår uppdaterade Ukulele-sida

Där har det hänt grejer. Bland annat så hittar man både 14 stycken vanliga ukuleleackord men även 132 stycken ovanliga ukuleleackiord!

Du hittar den här.

Klicka på bilden för att gå dit.

2022-01-21

Ge uppdrag till eleverna?

Vi får en del frågor på hur man kan jobba med uppdrag och uppgifter som man delar ut till eleverna där dom i sin tur kan jobba med Musikotekets material på egen hand. Då möjligheten nu finns att dela er skolas inloggningsuppgifter till både kollegor och elever så kan de logga in på Musikoteket via en dator/padda i skolan eller hemma och lösa uppgifterna.

Klicka på bilden här bredvid så får ni se hur ett uppdragskort kan se ut. Nu är det bara att skapa dina egna uppdragskort och klistra in länkar via mail, Word dokument,  Google Classroom eller liknande och ge till dina elever.

Och sedan tidigare har vi även avsnittet “Jobba Hemifrån”.

Klicka på bilden för att öppna dokumentet.

2022-01-20

Nu finns Zvampen som Rytmogram!

Du har väl upptäckt Musikotekets Rytmogram? Där får man möjligheten att öva på rytmer och notvärden i olika former och svårighetsgrader. Du kommer bland annat få möjlighet att använda kroppen som instrument och vanliga rytminstrument.

2022-01-19

Nu har vi skapat Musikotekets Ukulelehäfte!

Det är roligt och ganska enkelt att lära sig spela ukulele. Kom igång snabbt med detta lilla häfte. 40 stycken enkla, roliga låtar som går att köra direkt.

Här på Ukulele-sidan hittar du  häftet.

Lycka till!

Klicka på bilden för att gå dit!

2022-01-17

Nu finns även låten “Just the way you are” som arbetsmaterial på sidan Samspel & Tajming. Det innebär att både sångversion och musikbakgrund finns där men nu även med medföljande ackord och noter så att ni kan sjunga och spela på egen hand. Där visas vilka ackord det är till låten, hur man tar ackorden, i vilken ordning de ska spelas med mera.

Du hittar den här.

2022-01-15

Får jag dela inloggningsuppgifterna?

– Ja, det är okej!

Vi vill påminna er om att från och med läsåret 2020/2021 så har vi ändrat i våra villkor och ger skolor möjlighet att dela skolans inloggningsuppgifterna till eleverna så de kan logga in på Musikoteket via sin dator/padda eller annan digital enhet och fördjupa sig än mer i musikens värld under vägledning av dig som pedagog samt på egen hand eller tillsammans med sina klasskamrater.

Detta ger helt andra möjligheter att utveckla musikundervisningen på ett positivt och stimulerande sätt på er skola. Alla loggar in med skolans gemensamma inloggning.

2022-01-13

Ny låt kommer här, nämligen
Bruno Mars, Just the way you are.

Den finns både som sångversion och musikbakgrund. Denna låt kommer även var den nya ”Samspel & Tajming”-låten som vi kommer lägga upp på hemsidan kommande vecka.

2022-01-12

Vår nya hemsida är nu lanserad. Ja, den du är på nu alltså. Vår gamla hemsida, www.musikoteket.se kommer att finnas kvar i befintlig form fram till sommaren. Dock kommer den inte att uppdateras mer, utan alla nyheter skapas på den nya hemsidan som du är på nu. Till sommaren kommer vi att släcka ner den gamla sidan och då kommer adressen musikoteket.se även gå till den nya hemsidan.

Vi har försökt att anpassa sidan till i första hand datorer och paddor. Det kan vara en knepig balans ibland att få det att se lika bra ut på alla enheter. Men vi jobbar vidare på det och kommer även att jobba med en mobil version av sidan framöver.

Och givetvis kan sidan ha eventuella barnsjukdomar i början, även om vi försökt testa allt flera gånger. Sidan är ganska omfattande och skulle du uppleva att något verkar fel eller konstigt är ni givetvis välkomna att höra av er via kontaktsidan.